Meester-sfeerbrenger

Al 60 jaar maakt HV-Interieur woondromen waar

HV-Interieur is een interieurzaak die al generaties lang fier overeind én in familiehanden blijft. Het begon allemaal uit liefde voor mooie materialen en een passie voor vakmanschap. Over de generaties heen is er veel veranderd, maar 'inspireren met sfeer en kwaliteit' is nog altijd de belangrijkste drijfveer. Het verhaal van een levenswerk.

"Ondernemen en hard werken zit in de familie", zo steekt zaakvoerder Bert Van den Broeck van wal. "Mijn grootvader was steenkapper en van daaruit zijn mijn ouders 60 jaar geleden begonnen met een zaak in stenen vloeren. In de jaren ‘70 zijn we in de wereld van tapijt- en interieurdecoratie gerold en werd de naam aangepast naar HV-Interieur. Vanaf mijn 16e deed ik hier vakantiewerk, ging ik met mijn vader fabrieken bezoeken en producten verkopen op de jaarbeurs in Leuven."

Bert is intussen 40 jaar in de zaak actief. "Met hart en ziel", voegt hij daaraan toe. "Het is altijd een familiezaak gebleven. Mijn zus Veerle en broer Mark zijn later ook mee in de zaak gestapt. Nu is het de beurt aan de derde generatie. Zeven jaar geleden kwam mijn zoon Robin aan boord en vorige zomer is ons nichtje Laurence erbij gekomen. Zij hebben de kennis en de passie om een nieuw hoofdstuk te schrijven in ons groeiverhaal."

Kwaliteit begint met stielplezier

HV-Interieur groeide uit tot een interieurbedrijf met 35 medewerkers en twee vestigingen: in Herent (1200 m2) en Heist-op-den-Berg (5000m2). HV-Interieur verzorgt je volledige interieur, of toch bijna, maar evengoed ben je hier welkom voor pakweg één rol behangpapier. Laurence: "We zijn gespecialiseerd in muur- en wandbekleding, vloeren en raamdecoratie. Onze troeven? Naast een zeer ruim gamma hebben we vakmensen in huis om klanten tot in de puntjes te adviseren en te servicen. Zowel in de toonzaal, als bij de klant zelf. We hebben eigen opmeters, plaatsers, kleurstylisten, een confectieatelier, vakbekwame schilders, behangers en vloerders. Allemaal opgeleide mensen die pas tevreden zijn als alles tiptop in orde is."

Robin: "Persoonlijke service bieden, vinden wij belangrijk. Want de klanten zijn het voornaamste. Wat ik ook geleerd heb: stielplezier is een voorwaarde voor kwaliteit. In een sector waar trends komen en gaan, moet je op alle fronten sterk staan. Wij willen niet alleen goed zorgen voor ons cliënteel, maar ook voor ons personeel. Tegelijk zetten we in op vernieuwing. Met ons assortiment spelen we in op de tijdsgeest en op de behoeften en de smaak van de klant. Anderzijds investeren wij continu in opleiding en in nieuwe materialen en machines. Neem nu ons confectieatelier. Mooie gordijnen maken is een kunst. Pure ambacht, uitgevoerd door vakmensen, maar dan met de modernste machines voor een perfect resultaat."

Trendsetter

De voorbije decennia heeft de familie alle interieurtrends van dichtbij meegemaakt. En sommige heeft ze ook mee groot gemaakt, zoals de opgang van de laminaatvloer, waarvan HV-Interieur één van de eerste dealers in België was. Bert: "Naast vasttapijt kenden we in de jaren ‘70 de opmars van de karpetten en was er de grote rage rond het Shaggy tapijt, een superzacht hoogpolig tapijt. In de jaren ‘90 waren Engelse stoffen in de mode voor gordijnen met bijhorende kappen, tussengordijnen en drapages. Daarna kwamen de optrek- en paneelgordijnen, wat een vaste waarde gebleven is. Ook in vloeren heb je producten die de tand des tijds overleven, zoals linoleum, het natuurproduct bij uitstek, sterk én zeer mooi."

Robin: "De laminaatvloer ruimt nu meer en meer plaats voor clickvinyl, volgens ons de vloer van de toekomst." Laurence: "Ook het rolgordijn heeft als decoratieve zonwering zijn vaste plek verworven. Vandaag gaan functionaliteit en esthetiek in je interieur hand in hand. Zelfs binnen één gamma is de keuze enorm en je kan eindeloos variëren voor een harmonieus totaalbeeld in je woning."

Vinger aan de interieurpols

HV-Interieur draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. "Volgens ons moeten woningen gebouwd worden om lang mee te gaan. Dat is met de aankleding niet anders", aldus Robin. "Wij houden de vinger aan de pols van wat er leeft in de sector, en vervolgens maken wij binnen dat enorme aanbod een fijne selectie van materialen en producten die future proof en kwaliteitsvol zijn. Wij kopen rechtstreeks bij de fabrikant, in België, Italië of elders in Europa, of via invoerders. Partners met wie we nauwe banden onderhouden zodat we nieuwigheden op de voet kunnen volgen. Nieuwe prints, materialen en technieken? Wij testen ze eerst bij ons uit. Wij willen mee zijn maar het is onze jarenlange kennis en ervaring die leren of iets goed is en blijvend."

Het zit 'm in de kleine dingen

De digitalisering verandert het leven in al zijn facetten. Gaat de consument straks niet zijn volledige interieur online kopen? Laurence: "Met één klik heeft de klant inderdaad toegang tot een stroom aan producten en diensten. Wat het internet niet biedt, is het persoonlijk contact. Bij ons staan specialisten je met raad en daad bij om je verwachtingen in te lossen en je woondroom te realiseren. En dat allemaal onder één dak. Eén pot verf in een accentkleur of een make-over van je volledige interieur? Vloeren met of zonder plaatsing? Gordijnen met een hoek af? ... De klant is koning en maatwerk bieden zit in ons DNA. Wij stellen de juiste vragen, helpen je om alles harmonieus op elkaar af te stemmen en je visueel het eindresultaat voor te stellen zodat je achteraf overgelukkig bent met je aankoop."

Robin: "Meerwaarde bieden, zit volgens ons ook in de details. Wij proberen morgen dingen beter te doen dan vandaag. En is er ergens toch een probleem, dan zetten wij alles op alles om het snel op te lossen. Al 60 jaar moeten wij het hebben van onze goede naam en van mond-tot-mondreclame. We zijn vastberaden om hier nog minstens evenveel jaren bij te doen."