Peintagone

Zelf schilderen is helemaal niet moeilijk. Meer zelfs, het is ook nog eens leuk! Je ziet immers onmiddellijk het resultaat van je werk. Maak gebruik van de HV-verftips, die maken je werk niet alleen gemakkelijker, maar het resultaat ook mooier.

Vooraleer je begint
Lees eerst aandachtig het etiket van de verpakking voor je begint te schilderen. Zo weet je meteen wat de samenstelling is van je verf, hoe lang ze moet drogen en waarmee je de verfrollen en borstels mag reinigen.

Vermijd stof, het is de grootste boosdoener bij schilderwerken en kan je pas geschilderde eindlaag mooi verknoeien.

Roer de verf goed op, doe dit ook regelmatig tijdens het schilderen.

Schilderen met een verfrol
Vraag aan de verf-adviseur of de verfrol die je hebt wel geschikt is voor de verfsoort waarmee je wil gaan schilderen. De juiste verf, samen met de juiste verfrol, geeft het mooiste resultaat. Schilder vooraf de kanten (tegen plafond, deurlijsten en plinten) met een borstel.

Verzadig daarna de rol in een verfbak (zonder onder te dompelen) en rol eventueel uit over een rooster in de bak. Voor muurverf kies je best voor een rechthoekige verfemmer met eventueel een rooster erin. Voor lakken (ook watergedragen) is een plat verfbakje handiger, omdat je hier veel zorgvuldiger op kan uitrollen voor een gelijkmatige verflaag.

Breng verschillende keren verf aan in verticale banen en rol vervolgens horizontaal uit. Eindig verticaal zonder al te veel druk uit te oefenen. Overlap de volgende baan telkens een beetje met het vorige geschilderd vlak.

Als zowel plafond als muur moeten geschilderd worden, begin je best met het plafond. Schilder van het raam weg bij het rollen van een plafond.

Let op: drogende verf mag je niet bijwerken, zo niet krijg je verschil in glansgraad.

Even stoppen met schilderen
Stop nooit midden in een vlak als je het schilderwerk even wil onderbreken. Werk je met waterverdunbare verf (muurverf of lakverf), steek dan de borstel of rol in een plastic zak die je zorgvuldig toebindt. De verf droogt nu niet meer uit. Als je met synthetische verf schildert kan de rol of de borstel omwikkelen met aluminiumfolie. Zo kan je het gereedschap enkele dagen bewaren zonder dat je het iedere keer weer moet uitwassen.

Je borstels een tijdje wegzetten in een potje met white spirit of thinner is geen goed idee. Het hout van de borstel zal zwellen en de bevestingsring die de borstelharen vasthoudt zal opengaan waardoor de haren loskomen. Bovendien zal de white spirit of thinner snel verdampen, waardoor de borstels toch nog zullen uitdrogen. Wil je toch langer stoppen met schilderen of is de klus geklaard en heb je verf over? Als je de verf juist bewaart, kan je ze zo'n twee jaar bijhouden. Maar dan moet je de pot goed afsluiten, hem droog bewaren en lage (10°C) of hoge (25°C) temperaturen vermijden. Verf in een metalen blik bewaar je best door de pot op zijn kop te zetten zodat de randen goed vollopen en er geen lucht meer kan binnendringen.

De ruimte verluchten?
Alle verven die nu in de handel te koop zijn beantwoorden aan de strengste milieunormen en zijn onschadelijk bij het inademen. Je kan dus perfect schilderen met gesloten ramen. Je haalt ook het beste resultaat als je schildert bij een temperatuur tussen de 10 en 20°C. Zo heb je meer tijd om de verf te bewerken. Verlucht de ruimte na de schilderwerken, maar vermijd stofcirculatie.